Header DB Asset Services

 

VERMOGENSMETINGEN

Als er een koppel op een as staat ontstaan er spanningen in de as, welke daardoor tordeert en oprekt. Dit vindt met name op het oppervlak plaats. Door de rek te meten kan, met behulp van de specificaties van de as, worden berekend welk koppel er op de as staat. DB Asset Services heeft de expertise en de middelen om op twee assen tegelijk te kunnen meten.

Toepassingen

Toepassing 1: Vermogensmeting. . Door het vermogen te meten kan bijvoorbeeld de maximale speed van een schroefas worden bijgesteld. Ook kan het ideale werkpunt van een pomp worden bepaald.

Toepassing 2: Conditiemonitoring. Door regelmatige metingen te nemen kan bepaald worden of installaties nog hun optimale vermogen behalen.

Toepassing 3: Problemen met regeling detecteren. Met behulp van rekstrookjes kunnen wij het askoppel meten en eventuele regelproblemen signaleren.

Toepassing 4: Wisselkoppel meten om torsietrillingen te berekenen, te controleren, of om problemen in kaart te brengen. Lees hier meer over torsietrillingen.

De rekstrookjes worden op de as geplakt en bevesigd aan een voeding en aan een zender. Met een afstandsbediening kan de meting worden bediend.

Meetprincipe

 

Om de rek te kunnen meten worden er rekstrookjes geplakt in de 4 richtingen van de maximale rek. Rekstrookjes hebben de eigenschap dat de weerstand lineair veranderd met de rek die ze ondervinden. De rekstrookjes worden elektrisch aangesloten. Dit noemen we: Bridge van Wheatstone. Deze manier van aansluiten heeft als voordeel dat minimale weerstandveranderingen nauwkeurig gemeten worden.

De rekstrookjes worden op de as geplakt en aangesloten. Omdat de as draait kan er geen rechtstreekse verbinding met de “vaste wereld” worden gemaakt. Om deze reden wordt een versterker met kleine antenne op de as geplaatst. Het gemeten signaal wordt vervolgens doorgestuurd naar een ontvanger. Met onze koppelmeetapparatuur kunnen wij over een heel groot bereik aan asdiameters meten. Op elke as (vanaf 25 mm) zijn wij in staat het koppel te meten, en qua maximum is er geen limiet.

Nut van vermogensmetingen

Bij koppelmetingen wordt het koppel in de as van een aandrijving gemeten. DB Asset Services verzorgt koppelmetingen in aandrijvingen voor de volgende doeleinden:

  • Nagaan of een installatie nog zijn vereiste vermogen kan leveren. Dit gebeurt door naast het koppel ook het toerental te meten.
  • Nagaan of componenten in de aslijn problemen vertonen.
  • Nagaan of vermogens/toerenregelingen wel correct werken.
  • Praktijk controle van torsietrillingsberekening.
uitgelichte meettechnieken

UITGELICHTE MEETTECHNIEKEN